Oryginalne składniki made in Italy

Primo: mąka semolina
Gruboziarnista mąka uzyskiwana z najbardziej wartościowej pszenicy durum. Bogactwo składników odżywczych i witamin to jedno, ale drugie, za co uwielbiają ją miłośnicy włoskiej kuchni, to doskonała przyczepność do sosów i apetyczna barwa.

Secondo: pomidory
Pulpa pomidorowa i przecier pomidorowy Mutti.
Mutti to rodzinna, włoska firma, która od ponad 100 lat specjalizuje się w przygotowywaniu przetworów pomidorowych. Jest liderem w sektorze włoskiego przetwórstwa pomidorów.
Do produkcji wykorzystywane są wyłącznie niemodyfikowane genetycznie, wyselekcjonowane pomidory z najbardziej słonecznych części Italii.

Tertio: wędliny
Pancetta, i guanciale – dojrzewające masarskie specjały. Pancetta to suszony, surowy boczek o bardzo delikatnym smaku. Odrobinę intensywniejszą i tłustszą guanciale, tradycyjny produkt z regionu Lazio, robi się z wieprzowych policzków. Żadna z wędlin nie jest wędzona i obie stanowią podstawę klasycznych włoskich sosów, takich jak amatriciana i carbonara.

Quarto: sery z unijnymi znakami pochodzenia DOP (Denominazione di origine protetta)
Słynny grana padano – dojrzewający, twardy, podpuszczkowy ser produkowany z mleka krowiego. Mleko używane do jego wyrobu jest chudsze niż mleko używane do wyrobu równie popularnego parmezanu, a sam ser równie delikatny i doskonały w smaku.

Najstarszy ser świata, czyli pecorino romano. To twardy, podpuszczkowy ser produkowany z mleka owczego o charakterystycznym, ostrym i słonym smaku. Starty i używany do posypywania potraw idealnie zastępuje parmezan.

Lekka mozzarella. Niedojrzewający, podpuszczkowy ser produkowany z mleka bawolego lub krowiego. Odmiana Mozzarella di bufala campana produkowana jest według regionalnej receptury, wyłącznie w określonych regionach południowo–środkowych Włoch.

Ser gorgonzola DOP
Dojrzewający ser pleśniowy z mleka krowiego, który nazwę zawdzięcza miastu z północnych Włoch, z Lombardii – z którego to regionu ser się wywodzi. Co ciekawe, to jeden z najstarszych włoskich serwów, znany już od ponad tysiąca lat. Dojrzewa 3-4 miesiące, jego kremową konsystencję przetykają zielonkawe żyłki pleśni nadającej mu wyrazistego smaku. Smak gorgonzoli staje się z upływem czasu i dojrzewania coraz bardziej wyrazisty. Jakkolwiek w istnieją dwa rodzaje tego sera – dolce i picante, to w obu przypadkach ser ma intensywny smak. W Przypadku dolce – nieco łagodniejszy, w przypadku picante – nieco mocniejszy, aczkolwiek nie nalezy go mylić z pikantnym i ostrym.

A dalej… dalej wciąż sprawdzone włoskie produkty!
Większość dodatków do naszych dań, m.in. czarne i zielone oliwki oraz kapary, także sprowadzamy z Włoch. To ukłon w stronę klientów, którzy znają oraz cenią włoskie smaki i tęsknią za nimi, wracając do domu z wakacyjnych wypraw.

I na koniec włoskie, kawiarniane specjały.
Na osłodę tęsknoty za włoską beztroską mamy dla was ciasteczka cantucci, wyśmienite sycylijskie cannoli z kremem z ricottą oraz inne słodkości! A do ciasteczka, jak wiadomo, najlepsza jest kawa. Serwujemy tradycyjną, włoską kawę, którą również możesz kupić i zabrać ten smak do swojego domu.

Składniki